Translate

2015. január 23., péntek

LEGENDA VAGY VALÓSÁG - SZAKÁLLAS VÖRÖS HAJÚ ISTENEK PERUBAN




Virakocsa a legenda szerint a Csendes- Óceán keleti partján Peruban szállt le az égből több ezer évvel ezelőtt az Inkák ősei közé , akiknek a központi hazájuk a rejtélyes Tiwanaku (Tiahuanaco) városa volt a mai Bolívia államban .
Érkezését napfogyatkozás kísérte . Kíséretében építők , festők , csillagászok , mezőgazdászok , rajzolók , fazekasok , szövők és a mérnökök érkeztek , hogy megtanítsák a területen élő látszólagos "vad" embereket a mezőgazdaságra , a kohászatra , a csillagászatra a művészetekre és más egyéb tudományokra .
Virakocsa világos , halvány bőrű és magas termetű volt , sötét kék vagy zöld szemű , vöröses szakállal . Legendás érkezése előtt az indián őslakosok élete egyszerű , primitív volt .  Garcilaso de la Vega történet író jegyezte le : „ Az emberek vadállatokként éltek, vallás , állam, házak nélkül , nem műveltek földet , nem hordtak ruhát . Ketten – hárman laktak együtt a barlangokban . A mező növényeit ették , gyökereket és gyümölcsöket , valamint emberi húst is „ . Kon – Tiki viracocsa vezetésével a Virakocsák mindent megváltoztattak . Megtanították az őslakosoknak a földművelést , letelepült közösségeket hoztak létre . megalapították a naphitet , piramisokat , templomokat építettek . Hatalmuk egész Peru területére kiterjedt.
Egy másik mitológia szerint a Titicaca-tó Bolíviai oldalán , a Napszigeten született Virakocsa , a szakállas fehér isten , majd ugyanitt Manko Kapak és Mama Okklo , a későbbi inka nemzetségalapítók . A legkorábbi spanyol krónikások beszámolnak az Inka leszármazottairól , hogy az Inka család , az Inka , mint önálló faj egy kis populáció volt .
Ezek az írások beszélnek róluk , hogy sokan közülük  vörös vagy szőke hajúak , fehér bőrűek és nagyon magasak voltak . Az Inka nemzetség érkezése , belépésének legvalószínűbb időpontja a Szent-völgybe a 12. század .



Az ősi Peru területén több kultúrában is éltek vörös és szőke hajú világos bőrű ,  kék vagy zöld szemű emberek .
Tihuanaco kultúra i.e. 1200 i.sz 1100
Chavín kultúra i.e. 900 – i.e. 200
Paracas kultúra i-e. 800 – i.sz. 100
Nazca kultúra i.e. 100 – i.sz. 800
Chilében a Chinchhorro kultúrkörből  kerültek elő múmiák , amik vöröses hajjal rendelkeztek .

Huari

Vörös hajú múmia Peru
Peruban egy másik szintén vöröses szőke hajjal rendelkező ősi embercsoport élt a Csacsapoják  . A Csacsapoják  az Inka hódítók ellen sokáig ellenálltak és harcoltak ,  amíg végül megadták magukat.
Atahualpa halála után 1533-ban a Spanyolok átvették a mai  Peru területét , az utolsó Csacsapoja nemsokára belehaltak a betegségekbe és az éhezésbe ,  azonban a vérvonaluk még ma is ha ritkán , de megjelenik a sokat vitatott vöröses szőke haj és világos bőrű jellemzőkkel .

Csacsapoja város Peru



A Virakocsák  a szóbeli hagyományok szerint miután az embereket megtanították a civilizációra  a lenyugvó nap irányában elhagyták Perut .
Tiwanaku városától nyugatra  a Perui tengerparton van egy tengeri kikötő Matarani . A Matarani egy Polinéz szó Mata „ szemét „ , Rani „ menny „ .
Peru partjaitól nyugati irányban a legközelebbi földrész Rapa Nui, más néven a Húsvét-sziget .
Az első európai Jacob Roggeveen 1722-ben érkezett a Rapanui szigetre .
Az ő expedíciója adja nekünk az első leírását  a szigetlakókról :  " , sárga, fehér és barna színűek voltak .
A szóbeli hagyományok szerint Rapanui  első gyarmatosítója Hotu Matua nevű tengerészeti vezető volt  . Hotu = csillag és Matua = apa, így ég apja  "apa az égből", vagy "apa , aki nézi az eget" .
Azt mondják , hogy Hau-Maka volt egy álomban ,  amelyben az ő lelke utazott a távoli országba ,  hogy segítsen keresni egy új földet  Hotu Matua királynak .
 A tengeri kikötő Matarangi és Rapanui eredeti neve szinte teljesen megegyezik , ami lehet  
véletlen , de talán nem .
Rapanuit az első bevándorlók Thor Heyerdahl  i.sz. 400-ban érték el  , más kutatók i.sz. 800 dátumot adnak meg . Az évszám illeszkedik a Tiwanaku kultúra i.e. 1200 i.sz 1100 évszámaival .
Egyes növények a Húsvét-szigeten egyértelműen származnak Dél-Amerikából : édes burgonya  
( kumara), valamint a manióka és a tök . valamint két édesvízi növényfaj, ezek egyike a totora nád ,  amit a Titicaca-tó területén élő őshonos népek szőnyegeik , házaik és hajóik készítéséhez használták . 

A Húsvét - Szigetre  a hagyomány szerint az első bevándorló király Hotu Matua  magával hozott hatvanhét írásos tablettát .
Ez az egyetlen a Rapanui rongo-rongo hieroglif írás rendszer található egész Polinéziában .
A korai spanyol krónikás Fernando de Montesinos, szerzője a  Memorias Antiguas és a Historiales del Peru (1642) (Ancient Memories ) azt írta, hogy a korai inkák ismertek  egy hieroglifikus rendszert , amelyet betiltott  Sapa Inca Pachacutec ( Pachacuti Inca Yupanqui) félelemből , hogy a nagyközönség megtanulja .
Heyerdahl is megemlíti, hogy a az Európaiak érkezése előtt a Titicaca-tó területén létezett a  képírás primitív formája .

Polinéz hajó

Új-Zélandon is létezik egy szájhagyomány , hogy egy ősi fajú a nép hajózott oda és a lakott az országban sok éven át . A Maorik ezeket az embereket a Waitaha néven nevezték .
A Waitahák világos bőrű emberek voltak kék vagy zöld szemekkel , közülük sokuk haja szőke vagy vörös volt , magasak és karcsúak és főleg vegetáriánusok .
Nem ismerték a  harcművészetet és a háborúkat teljes békében éltek .
Az érkező Maorik rabszolgaságba vetették őket és később beolvadtak a Maori
társadalomba . A megfigyelések szerint több Maorinak vörös haja és néhányuknak zöld szemük van .
A Hawaii szigeteken is van egy nagyon kis génállományú populáció néhányan közülük átköltöztek Maui-ra , vörös hajuk van . Leszármazottai ugyanannak az ősi fajú embereknek aki laktak Rapanuin és a Tiwanaku pap királyainak a leszármazottai .


Csacsapoja gyerek







Nincsenek megjegyzések: