Translate

2014. december 30., kedd

AZ ECUADORI HUAORANI NÉP REJTÉLYES EREDETE





Az Ecuadori  Huaorani nyelvet közel 4000 fős etnikum beszéli  , Egy  nyelvi izolátum melynek kapcsolatai más nyelvekkel nem ismertek .
A Haorani  ( Waorani ) , Waodani   , Sabela ( más néven a Waos , Huao , Auishiri ,
Aushiri  ) egy őshonos csoport az Ecuadori Amazónia Napo , Orellana és Pastaza tartományaiban , a Napo és a Cuararay folyók területein . A Huaorani nép pejoratív elnevezése az Auca ( Awqa ) Kecsua  szó aminek a jelentése : „ vad „ .
A Huaorani nyelvet beszélők száma : 1700 . Sokan áttértek a  Spanyol és Kichwa nyelv használatára .

Huaorani törzsi alcsoportok :
Rio Yasuni : Toñampare, Quenahueno, Tihueno, Quihuaro, Damuintaro, Zapino, Tiguino , Huamuno , Dayuno, Quehueruno, Garzacocha
Rio Coconuco : Quemeperi , Mima és Caruhue és Tagaeri

Területeiket és az  ősi életmódjukat a kőolaj kitermelés és az illegális fakitermelés
veszélyezteti . A múltban Huaorani tudták, hogy megvédjék a kultúrájukat az ősi földjeiket az ellenségeikkel  és telepesekkel szemben .
A Huaoranik jelentős különbségekkel rendelkeznek más etnikai csoportokkal szemben Ecuadorban .

A közelmúltban megtörtént az eddigi legnagyobb genetikai vizsgálata , azonosítása az őshonos Dél-Amerikai populációknak Ecuadorban . A genetikai vizsgálat többek között fényt derített a Huaorani nép eredetére .
A PLOS Genetics a közzétett tanulmányában arra a következtetésre jutott , hogy az Ázsiai géneket Dél-Amerikába 6000 évvel ezelőtt vezették be .
A felfedezés a látszólagos genetikai kapcsolat a Kelet-Ázsiaiak és Ecuadori őslakosok között  izgalmas és független támogatás  nyújt a Meggers „ hipotézisnek „ .

Első alkalommal  azonosították a földrajzilag a jól elkülöníthető Y-SNP családfa
C-M217 (C3 *) csoportját Dél-Amerikában .
A C3 haplotípus gyakorlatilag hiányzik Észak és Közép-Amerikában ( kivétel Alaszka ) , de előfordul nagy gyakorisággal Közép , Kelet és Északkelet-Ázsiában .
A rendelkezésre álló adatok arra utalnak , hogy a C3 *késői érkezése Dél-Amerikába nem több mint 6000 évvel ezelőtt történt , talán a tengerparti vagy a transz-csendes-óceáni útvonalakon .
A régészeti bizonyítékok által támogatva  állapítható meg dátum , hogy mintegy 6000 évvel ezelőtt történt  .

A C3 * Ecuadori bevezetésével két forgatókönyv figyelembevétele tűnik hitelesnek:
1.
a. egy vagy több későbbi bevándorló hullám , amely gyorsan haladt Észak- és
Közép-Amerikán át  a C3 * nyom nélküli elhagyásával ,
b. a távolsági érintkezések Kelet-Ázsiával .
2.
A második forgatókönyv szerint a Kolumbusz előtti időkben  Kelet-Ázsia és Dél-Amerika közötti kapcsolatokat  régészeti bizonyítékok
is alátámasztják . Különösen  a kerámia leletek megtalálható hasonlósága mindkét régióban vezetett a feltételezéshez , miszerint a
transz-csendes-óceáni kapcsolatok között közepén a Jomon kultúra Kyushu (Japán) és a parti Ecuadori Valdivia kultúra ( i.e. 4400-3300 ) állt  .
Tekintettel a szoros területi közelsége a  C3 * haplotípust hordozó Waorani  és Ecuadori Kichwa népekkel a parti Valdivia kultúrával  , amely abban az időben
a legkorábbi fazekas kultúra volt az Új Földön könnyen lehet , hogy a C3 *
Északnyugat Dél-Amerikába Kelet-Ázsiából érkezett be át az óceánon Amerika nyugati partjai mentén , vagy áthajózva az  egész Csendes - Óceánt ( a nagy tengeri áramlatok segítségével ) .



A haplocsoport  korlátozódott az északnyugati területen , ahol a C3 *  jelentős gyakorisággal található két kulturálisan nagyon különböző őshonos csoportnál  Ecuadorban , nevezetesen az Alföldi Kichwa (26%) és az Waorani (7,5%) népeknél .

A közzétett adatok azt mutatják , hogy a C3 * elő fordul nagy gyakorisággal egész  Kelet-Ázsiai kontinensen és a legelterjedtebb Kamcsatka (38% Koryaks) és a Külső és Belső-Mongólia (36% , illetve 38% -kal a  Csendes-óceán partján .
Az átlagos C3 * frekvencia nagyobb Koreában (10%), mint Japánban (3%) . Figyelemre méltó kivétel az Ainu 15%  Hokkaido szigetén .
A haplocsoport szinte teljesen hiányzik Észak és Közép-Amerikában , kivétel az egyetlen C3 * hordozó nép a  Délkelet-Alaszkai Tlingit , valamint keleten Melanéziában  , a Borneó szigeten és Polinéziában .
A C3 * ( H165 ) haplotípust találtak a Kolumbiai Wayuu népnél is , de ők távolabbi rokonságban vannak az  Ecuadori népekkel .








Nincsenek megjegyzések: