Translate

2015. június 7., vasárnap

A KÁRPÁTOK ŐS NÉPÉNEK A KULTURÁLIS EGYEZÉSE A BRAZIL TUPI-GUARANI NÉPEK KULTÚRÁJÁBAN



A Tupi-Guaranik őshazája feltehetően Dél-Amerika középső területei voltak, azonban a kulturális jelek arra mutatnak, hogy messziről érkeztek. A jellegzetes Tupi-Guarani edényforma típus az őseikkel érkezett messze Európából a mai Kárpátok térségéből, melyet a mi őseink találtak fel, készítettek először. 

Rodriguez (2007) szerint a Proto-Tupi őshaza a Guapore - Aripuana - Madeira folyók vidékén volt, míg mások szerint az Amazonas középső területein.

A Proto-Tupi ősnyelv kialakulása a nyelvészek szerint  i.e. 3000 körül.

A Tupi-Guaranik a középső területekről  mai Paraguay felé vándoroltak, majd a Brazil partok felé indultak, eljutottak mesze északon a Francia Guayanáig, az Amazon vidékére, Xingu folyó mellékére és messze északkeleten a Perui Napo (Omaguák) és az Ucayali , Huallaga, Marañón (Kokamák) folyókig.



Származási helyük magyarázza a náluk kimutatható Perui kulturális hasonlóságokat és érkezésüket a régióból.

A Tupi-Guaranikat tekinthetjük az Andok ősi kultúráinak a terjesztőinek a Brazil partok mentén.

Kulturális hasonlóság állt fenn a Tupi-Guarani, a Perui Chanchacap, Japán ( Jomon), Koreai , Sumer, Nagy-Brittaniai és Kárpát- medencei edény típusok között.

A Tupi-Guaranik egyik fő jellemző edénytípusának a kialakulását Európában kell keresni.


A Kárpátok térségéből terjedt el az Ókori Mezopotámia:
Nagy-Brittania (i.e. 3300-2700)barázdált edények / grooved ware pots):
Svédország (i.e. 3900-3400): 

A Proto-Tupik  területi közelsége az Andoki kultúrákhoz , avagy a Perui térségből érkezésük  a belső területekre magyarázza ezt az edényforma megjelenését a kultúrájukban.

Yamna kultúra Kelet-Európa
forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/Yamna02.jpg
Sumer kultúra


Guarani kultúra( Mbya-Guarani) http://www.portalguarani.com/966_adelina_pusineri/14186_guia_ilustrada_del_museo_etnografico_andres_barbero_adelina_pusineri_.html


Mbya-Guarani edény típus
 
Guarani kultúra
http://www.cascavel.pr.gov.br/img/2011080314042302.jpg




További kulturális hasonlóság állt fenn a Tupi-Guarani Omagua (Kambeba) nép koponya deformálása és az Andoki népek hasonló szokása között. Továbbá a mai Brazíliai Kambeba nép mondáiban megőrződtek Inka eredet legendák.
Omagua (Kambeba) őslakók

Nincsenek megjegyzések: